Disworks is een kennis- en onderzoekscentrum dat als doel heeft de arbeidsmarktpositie van mensen met een beperking te verbeteren.
Hiervoor ontwikkelt, implementeert en toetst oprichtster dr. Brigitte van Lierop beleid en uitvoering. Met passie en kennis werkt zij aan de inhoud bij verschillende projecten. Als onafhankelijk adviseur en onderzoeker, maar ook als manager, projectleider, als projectadviseur en meewerkend voorman.
Samen met een aantal zelfstandigen werkt Brigitte van Lierop, eigenaar van Disworks. aan het meer inclusief maken van de arbeidsmarkt.
Brigitte van Lierop
Ik ben van mening dat mensen met een beperking recht hebben op een volwaardige plek in de samenleving. En dus ook op deelname aan het arbeidsproces, passend bij hun mogelijkheden. Om dat recht inhoud te kunnen geven, is het van belang dat organisaties die gericht zijn op het vergroten van de arbeidsparticipatie, hun deskundigheid zo leren inzetten dat de arbeidsmogelijkheden van mensen met beperkingen ontwikkeld worden.
Vandaar dat Disworks vanuit dat perspectief bedrijven, organisaties en instellingen ondersteunt. Dat doe ik door middel van organisatie-ontwikkeling, onderzoek en advies om het beleid en de uitvoering gericht op de arbeidsparticipatie van mensen met een functionele beperking te verbeteren. Ook draagt Disworks bij aan beleidsontwikkelingen gericht op de vergroting van mensen met beperkingen. Dit kan zijn bij re-integratiebedrijven, zorginstellingen, uitvoeringsorganisaties, maar ook op maatschappelijk beleidsniveau.
Iko Kakes
Ik ben inmiddels 25 jaar actief bij de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen betaald werk. Ik heb me hiervoor ingezet bij onder meer Alexander Calder/Breuer Instituut, Brug- Instroomprojecten van FNV & CNV, Gemeente Deventer en in de afgelopen zes jaar als manager Step2Work bij NUON. De laatste jaren heb ik me vooral gericht op de ontwikkeling van Inclusief werkgeverschap en de instroom van werknemers met een beperking in het bedrijfsleven. Ik ben projectleider van het project Samenwerken & Verbinden waarbij de werkgeversverenigingen van de energie, afval- milieu, water en kabel en telecomsector ondersteund worden in het creëren van banen voor mensen met een beperking. Functiecreatie is daarbij een belangrijk instrument.
Mijn werkwijze kenmerkt zich door doelgerichtheid en vasthoudendheid om mijn missie te realiseren: Er voor zorgen dat bedrijven ervaringen krijgen met de instroom van nieuwe werknemers, werknemers met een achterstand op de arbeidsmarkt. Deze ervaringen verrijken een bedrijf aantoonbaar en beïnvloedt het bedrijf positief. Daardoor krijgt de werkzoekende (met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt) de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en een zelfstandige positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Mijn kracht is dat ik mensen en organisaties aan elkaar kan verbinden. Daarbij sta ik open voor alle nieuwe ideeën die mee helpen om het resultaat mogelijk te maken.
Imre Kienjet
is vanuit zijn bedrijfswetenschappelijke achtergrond gericht op het analyseren, ontwerpen en veranderen van arbeidsorganisaties. In eerdere commerciële en adviserende rollen heeft hij vanuit een aangeboren nieuwsgierigheid, gecombineerd met een sterk analytisch en communicatief vermogen, de grenzen van organisaties opgezocht. Altijd op zoek naar de bredere context waarin een vraagstuk zich afspeelt. Zo weet hij zich gesprekspartner op verschillende niveaus binnen organisaties. Sinds een aantal jaar zet Imre zich in – ingegeven door een persoonlijke affiniteit – op het terrein van inclusief organiseren. Zo heeft hij vanwege zijn kennis er ervaring vanuit de advies- en detacheringsbranche verscheidene trajecten voor SW-bedrijven begeleid. Dit heeft er onder andere toe geleid dat hij in de landelijke pilot ten behoeve van functiecreatie in de zorg, verschillende analyses en trajecten heeft uitgevoerd.
LinkedIn